Om biografen

Biografens inredning är ritad av AB Nordiska Kompaniets inredningskontor med inredningsarkitekt och möbelformgivare Hans Johansson (1921-2014) som ansvarig.

Salongens väggar kläddes med vävburen galon i geometriska mönster i vinrött, barkbrunt och svart. Längst bak i salongen, under det utskjutande maskinrummet, fodrades taket med rödbok. De ursprungliga 409 fåtöljerna hade grågrönrandig klädsel. Ridån i satin var formgiven av konstnären och reklamtecknaren Anders Beckman (1907-1967).

I foajén finns en rombisk fristående och glasad biljettkur, fåtöljer och soffor ur gruppen Triva och en öppen spis. På väggarna finns tavlor av emalj från cinematografins historia av konstnären Dagmar Lodén (1904-1989)

Texten ovan är grundad på Kjell Furbergs beskrivning av biografen i bokverket Svenska biografer från år 2000.

Biografens namn ”Visir” kom till efter en namntävling som vanns av byggnadsingenjör Ivar Britz. ”Visir” betyder ”Vi ser” på leksandsmål.

På premiären den 26 januari 1956 spelade sockenspelmän och premiärfilm var Öster om Eden med James Dean.

Visir Bio ägs av Vi Förenade, Falun och drivs av föreningen Visir Bio.

”Visir i Leksand är en nästan osannolik välbevarad 50-tals pärla…”

Har du lust ach möjlighet att hjälpa till? Vi behöver personal på ideel basis i biljettkassan, i kiosken, som biomaskinist, biovärd, arbete med sociala medier m.m. Ingen tidigare vana är nodvändig, ett gott humör en tillgång! Prata med oss på bion, så berättar vi mer. Kom gärna med tips på film och verksamhet. Vi hoppas att kunna skapa en levande mötesplats i Leksand, där alla känner sig välkomna. Där bion på sikt är öppen sju dagar i veckan och bjuder pa en lång rad av aktiviteter.

Välkommen till Visir Bio!

💡
Har du själv några synpunkterr, idèer eller frågor?
Skicka ett mail!

De första 67 åren

En film om Visir som tidigare ägarna Byggnadsföreningen Svea sammanställt